Haalbaarheidsonderzoek

BENUT JE KANSEN

Onderbouwde keuzes maken

Met de juiste inzichten en informatie kan een bedrijf of organisatie betere beslissingen nemen. Het inschatten van risico’s en identificeren van kansen is cruciaal om de juiste keuzes te maken. DataD ondersteunt het beslissingsproces.

Via een feasibilitystudie krijg je een helder beeld van de haalbaarheid van jouw project. Niet enkel vanuit financieel oogpunt, maar ook vanuit marktmatige haalbaarheid.

  • Is er voldoende vraag naar jouw product? 
  • Wat wil de klant betalen voor de nieuwe dienst? 
  • Hoe sterk is de concurrentie? 
  • Wat is het potentieel van mijn product of dienst? 
  • Is het lonend om te investeren in een nieuwe machine? 

Een marktmatig haalbaarheidsonderzoek geeft je het antwoord op bovenstaande vragen.


DataD geeft inzichten in jouw toekomstplannen.

Van nieuwe productlanceringen en het verkennen van nieuwe markten, over bedrijfsovername en het investeren in een nieuwe productielijn, tot het selecteren van een locatie voor een nieuwe vestiging, DataD staat je met raad en daad bij om jouw keuze te onderbouwen. Met feiten en cijfers. Een welkome aanvulling op het buikgevoel waardoor je je risico beperkt.

Starten met plannen?

Een bedrijf overnemen?

Je wilt groeien en wilt dit exogeen realiseren via de overname van een bedrijf? Schakel DataD in om een helder beeld te krijgen van het imago en de reputatie van het over te nemen bedrijf. Naast een juridische due diligence is een market due diligence meer dan waardevol bij een bedrijfsovername. Je koopt toch niet graag een kat in een zak? 

We lichten de commerciële strategie van het bedrijf dat je wilt overnemen door. Wat is het imago? Hoe hard is de concurrentie? Zijn de klanten trouw? Wat is de betalingsbereidheid? Waar zit het potentieel? Welke kansen zijn er? Je koopt het liefst een bedrijf aan met tevreden en trouwe klanten, dat langs de andere kant nog voldoende kansen en verbeterpotentieel heeft.

Aan de hand van een marktonderzoek en doorlichting van het bedrijf dat je wenst over te nemen, krijg je inzicht in de sterktes en zwaktes van de commerciële strategie. Alles wordt gebundeld in een overzichtelijk rapport met praktijkgericht advies zodat je niet enkel een weloverwogen beslissing kan maken maar ook na de overname onmiddellijk aan de slag kan met verbeterpunten. We leveren een actiegericht rapport om concreet mee aan de slag te gaan.

Een nieuwe vestiging openen?

DataD heeft modellen ter beschikking om op basis van bevolkingsgegevens, koopkracht, concurrentie en andere open of gesloten data een inschatting te maken van het potentieel voor je nieuw te openen vestiging. Deze methodiek laat je ook toe jouw netwerk van verkooppunten te optimaliseren. We doen dit in diverse sectoren zoals voeding, kleding, horeca, sportinfrastructuur (padel, fitness, zwembad, …), toerisme, industrie, diensten, … 

We starten met het aflijnen van jouw doelgroep. Vervolgens analyseren we vraag en aanbod. Met betrekking tot de vraagzijde bekijken we het aantal potentiële klanten, afstand/reistijd, inkomen, leeftijdsstructuur, … Aan de aanbodzijde brengen we het aanbod van de concurrenten in het afgebakende gebied in kaart. Een “zwaartekrachtmodel” brengt vraag en aanbod tezamen en maakt een inschatting van het omzetpotentieel aan de hand van bevolking, inkomen, reistijd, concurrentie, … 

Op een onderbouwde manier krijg je zo inzicht in de marktaandelen per wijk van jou en je concurrenten en het omzetpotentieel van je zaak. Via locatieonderzoek en een blindevlekkenplan staan we je met raad en daad bij.Beperk risico's bij investeringsplannen

Belangrijke investeringen staan voor de deur maar je wilt meer inzicht over de marktmatige en financiële haalbaarheid om de risico's te beperken? Je wil een nieuwe zaak starten of investeren in een nieuwe machine maar je vraagt je af of het loont? Op basis van onderzoek maken we een onderbouwde inschatting van het omzetpotentieel en de exploitatiekosten. Het opstellen van businessplannen en exploitatiebegrotingen behoort tot onze kerncompetenties

Tijdens een workshop samen met jou en jouw medewerkers maken we het businessmodelcanvas op. Dit is een goede kapstok om je businessplan aan op te hangen. Het businessmodelcanvas bestaat uit negen bouwblokken die alle aspecten van jouw bedrijf omvatten. De bouwstenen gaan over doelgroepen en klanten, organisatie, waardepropositie (wat bied je je klant aan en op welke behoefte speelt dit in), verkoopkanalen, leveranciers, partners, kosten en opbrengsten

Onontgonnen terrein in kaart brengen

Endogene groei kan je op verschillende manieren realiseren. Je kan nieuwe producten of diensten lanceren op (geografische) markten waar je reeds actief bent. Of met bestaande producten of diensten nieuwe markten gaan aanboren of ontwikkelen. Samen vinden we interessante mogelijkheden voor je organisatie of bedrijf. 

We bekijken hoe je deze mogelijkheden het best verzilvert aan de hand van grondig onderzoek en analyse. We brengen potentiële nieuwe markten in kaart en bouwen mee aan een strategie om deze te ontginnen. Doelgroepen, prijszetting, concurrentie, beslissingsproces, omzetpotentieel, … komen aan bod. Een grondige analyse geeft je nieuwe plannen vleugels!

Projectgrond activeren

Je hebt projectgrond maar wenst de risico's inzake de ontwikkeling te beperken? DataD helpt je met programmatorisch onderzoek en marktstudies voor vastgoed. DataD voert heel wat vraag- en aanbodanalyses voor vastgoedprojecten uit. Van kleine tot grootse projecten. 

We bekijken de vastgoedprijzen, demografische evoluties, woonbehoefte, huidig aanbod en onderzoeken de financiële en marktmatige haalbaarheid van je project. Via een residuele grondwaardeberekening weet je hoeveel je voor de grond mag betalen. 

We leveren advies omtrent het bouwprogramma en type woonproduct. Ook voor sociodemografische studies of woonbehoeftestudies ben je bij DataD aan het juiste adres. Ten slotte helpen we ook je project marktmatig te onderbouwen naar de gemeente of stad. We tonen aan dat er bijvoorbeeld behoefte is aan dat appartementsblok of verkaveling.

Andere toekomstplannen?

Wij zijn jouw partner voor alle haalbaarheidsonderzoeken en behoeftenonderzoeken. We onderzoeken, berekenen en analyseren de haalbaarheid en potentieel van je plannen. Plan met ons vrijblijvend een gesprek.


WIL JE DE JUISTE INZICHTEN BIJ JE BESLUITVORMING?

Samen vinden we interessante mogelijkheden voor jouw organisatie. We bekijken hoe je deze mogelijkheden het best verzilvert aan de hand van grondig onderzoek en analyse. Meer weten? Stel je vraag aan onze experts. Wij onderzoeken, rapporteren en analyseren om jouw vraag perfect te beantwoorden.

Contacteer ons

Bekijk onze realisaties

keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x