DataD toetst realiteit aan theorie voor sorteeranalyse restafval

Voor de vierjaarlijkse sorteeranalyse van het restafval zullen overal in Vlaanderen afvalzakken en -containers van de huishoudens worden ingezameld en geanalyseerd. Zo krijgt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) inzicht in het sorteergedrag van de Vlaming en in de afvalfracties die moeilijk te sorteren blijken voor de Vlaming.

DataD is voor de tweede keer betrokken bij de opmaak van de methodologie en de steekproefbepaling. Dit wil zeggen dat DataD onderzoekt hoe de sorteeranalyse idealiter moet gebeuren om representatieve data te genereren en een zo correct mogelijke afspiegeling te vormen van de wat er juist in de restafvalzak van ‘de Vlaming’ zit.

DataD is het merk binnen de groep CityD-WES dat instaat voor marktonderzoek, haalbaarheidsonderzoek en marketingstrategie. Data verzamelen en verwerken biedt inzichten om jouw bedrijf marktgedreven te maken.

Omdat we dit onderzoek onmogelijk met een puur theoretische bril kunnen bekijken, trokken we onze vuilste schoenen en ons fluo hesje aan en woonden we een sorteeranalyse van OWS bij intercommunale IVBO bij. Daar zagen we hoe de samples in de praktijk worden genomen, hoe het sorteerteam iedere afvalzak tot in het kleinste detail handmatig uitsorteert en hoe ze het uitgesorteerde afval daarna verwerken.

We stonden versteld van de kennis en deskundigheid van het sorteerteam en het gemak waarmee ze ieder afvalzak bijna tot op de korrel in afvalcategorieën onderverdelen. We leerden ontzettend veel bij over de praktische haalbaarheid van de sorteeranalyse.

Het bijwonen van de sorteeranalyse bracht ons bijzonder waardevolle inzichten en bevestigt dat geen enkel onderzoek vanuit een ivoren toren gevoerd kan worden. Voeling met de realiteit, connectie met de praktijk, op ieder niveau en tijdens iedere fase van het onderzoek, is cruciaal voor een studie met impact!

DataD heeft uitgebreide ervaring in het voeren van marktonderzoek en het opmaken van marktstrategieën. Via kwalitatief en kwantitatief onderzoek leveren we heldere inzichten in klantengedrag, behoeften, betalingsbereidheid en imago. Deze inzichten vertalen we in actiegericht advies.

Ook geïnteresseerd in data voor jouw project, onderneming of organisatie? Wil je meer informatie over het thema afvalbeleid? Wens je meer te weten over DataD, CityD of CityD-WES? Contacteer ons voor een vrijblijvende (digitale) afspraak!

keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x